nedeľa 23. júla 2017

Sladký koniec: Česi rozstrieľali Lotyšov a oslavuje olympijskú kvalifikáciu

Na záver šampionáte sa hrala odveta za zápas z minulého týždňa, kedy v Rige domáci v základnej skupine zásluhou obrieho streleckého výpadku Česka vyhrali 72:65. Ale predovšetkým išlo o duel "tri v jednom": o 7. miesto na EuroBasket, o priamy postup na budúci šampionát v roku 2017 a hlavne o poslednej isté miesto v olympijskej kvalifikácii o Rio.

A Česi ho vyhrali !

"Je to skvelý pocit. Splnili sme obaja dva ciele, pre ktoré sme si prišli. Prvým bol postup zo skupiny, ďalším pokúsiť sa bojovať o olympijský turnaj. Podarilo sa.Zažívam veľa emócií, "hovoril kapitán Jiří Welsch, ktorý si predĺžil kariéru v nárondím tíme. "Som hrdý na všetkých chlapcov, že v sebe našli silu."

Išli doň bez zraneného Petra Bendu (p roblémy s pätou), kľúčového rozohrávača Tomáša Satoranského zase trápil členok. Oba tímy boli pred svojím deviatym zápasom v dvoch týždňoch na hranici fyzických kapacít. Čakalo sa: rozhodne vôľa, morálka, bojovnosť.

Basketbalisti mali v základe novo Patrika Audu a aj on sa zapojil do úvodnej prestrelky; aj cez tradičné skvelú akciu po osi Satoranský, Veselý to však na konci 5. minúty bolo 12:18, česká obrana nefungovala a kouč Ronen Ginzburg si rýchlo zvolal tím k oddychovému času.

A pomohlo to !Trojka Satoranského, neúnavného snaživých za každých okolností, otočila na 24:22 - a tentokrát si time-out brali Lotyši. Prvú štvrtinu český tím zakončil s minináskokem piatich bodov.

Dobre bolo, že hoci hviezdne duo S + V zbieralo sily na lavičke, zapojili sa iní, predovšetkým Hruban a Houška, ale napríklad aj Jelínek a neskôr Auda. Práve príspevky hráčov mimo základnej pä ťku pomohli Česku až k vedeniu 44:30, čím navyše nič nekončilo.

Vo "finále porazených", ako by šlo duel nazvať, mali Česi ku koncu polčasu výrazne viac energie. Veselý si po krátkom odpočinku zase podmanil priestor pod lotyšským košom a vyvádzal ako v celom priebehu turnaja; súper z Pobaltia navyše strácal lopty a ani sa nestíhal dobre vracať.

Výsledok?Prvá polovice skončila českú streleckú explózií a veľmi sľubným skóre 57:36! "Začiatok nebol úplne dobrý, hlavne v obrane, dostávali sme veľa jednoduchých košov. Ale potom sme do toho šliapli, pritvrdili sme a pomohlo nám vystriedanie, čerstvá sila, "popisoval dôvody obratu Vojtěch Hruban.

Lotyšom potom už zostávalo len skúšať riskantné trojky. Za úvodné dve a pol minúty druhého polčasu však nedali ani bod a keď Schilb poslal Veselému ďalšie luxusné pas do letu a českej eso zasmečoval, znel náskok už 63:36.

Bol to symbolicky Satoranský, kto z vedenia prvýkrát urobil třicetibodové, následne si dovolil parádny smeč cez hlavu. Nie, český tím odmietol akékoľvek pochybnosti o tom, že by sa nemal lúčiť víťazné.Na EuroBasket tak končia s bilanciou piatich výhier a štyroch prehier, celkové 7. miesto je novým historickým maximom slovenského basketbalu.

A všetko podtrhuje odmena: možnosť stretnúť sa budúci rok v kvalifikácii o olympiádu v Riu. Za výkony naprieč šampionátom je pre mužstvo zaslúžená.

"Považujem za obrovské šťastie, s akými hráčmi sme sa zišli. Je to jeden z mojich obrovských snov, "líčil Satoranský. "Prvým je dostať sa do NBA a druhým prejsť na olympiádu. Čo je v kolektívnom športe, a zvlášť v basketbale, veľmi ťažké. A teraz máme šancu o to bojovať! Je to strašný úspech. "


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára