utorok 11. apríla 2017

Ironický, precízne a realistický - Zeman očami filmárov Sansonny

Giuseppe Sansonna je známym talianskym režisérom a scenáristom, ktorý vo voľných chvíľach trávi čas návštevou prvoligových zápasov. Medzi všetkými trénermi má však jedného jasného favorita; pozornosť filmového tvorcu upútal český tréner Zdeněk Zeman, ktorému Sansonna dokonca venoval dva biografickej dokumenty.
Slovenský tréner Zdeněk Zeman, ktorý už dlhú dobu pracuje a žije v Taliansku, je vďaka mnohoročnej skúsenosti v prostredí talianskeho calcia veľmi známou osobnosťou. Pravdepodobne sa nájde len máloktorý fanúšik talianskej futbale, ktorý by jeho meno nepoznal. Prečo? Dôvodom je predovšetkým ofenzívne poňatie hry, pri ktorej využíva klasického rozostavenie 4-3-3.Výsledky sú, rovnako ako názory na tohto stratéga, veľmi premenlivé.
Od spektakulárnych zápasov s vysokým skóre na oboch stranách sa Zemanovej tímy často dostávajú pod tlak a takmer chýbajúce defenzívne fázy spôs obuje stratu bodov i pozícií. V bohatej kariére trénera Zemana môžeme vyzdvihnúť niekoľko famóznych výsledkov, ale tiež nájdeme niekoľko zásadných sklamanie.Do prvej kategórie jednoznačne patrí úspech s Foggia, ktorú dostal zo Serie B až do miest tesne pod priečkami zaručujúcimi európske poháre.
zaprisahanou fanúšikovia českého trénera uvádza, že Zeman nikdy nevyhral veľkú trofej preto, že vždy platil za nekompromisného trénera , ktorý rád hovorí, čo si myslí. Príkladom tohto tvrdenia môže byť aféra s Juventusom z roku 1998. Zeman vtedy povedal, že "futbal sa musí dostať z područia liekov," čím narážal na fyzickú pripravenosť hviezd typu Del Piera či Vialliho.Výsledkom bol dokonca súdny proces s hlavným lekárom Staré dámy, ktorý však nakoniec uznaný vinným nebol.
Teraz sa filmár Giuseppe Sansonna rozhodol podeliť sa s verejnosťou o svoje bohaté skúsenosti s pražským rodákom a po odhalil niektoré predtým skryté stránky jeho osobnosti. V rozhovore pre portál SerieAddicted.com prvá otázka smerovala na súkromie trénera mimo zábery kamier.
"V reále je úplne iný človek. Má v sebe veľa irónie, takže nie je ľahké preniknúť do jeho osobnosti. Ale pomaly sa z neho stal južan, aj keď pôvod má vo východnej Európe. keď v roku 1969 prišiel spolu so svojím strýkom Čestmír Vycpálkem do Palerma, bol pre neho ako otec.Zeman je ale v súkromí človek, ktorý sa často smeje, má rád svoju rodinu a chce byť obklopený priateľmi. Jedným z nich je Vincenzo Cangelosi, ktorý mu nerobí len asistenta, ale je tiež jeho blízkym priateľom. "
Môžete o ňom rozprávať nejakú príhodu, ktorú verejnosť nepozná? < br> Má rád jednu kartovú hru, volá sa Scala 40. Počas svojho pobytu na Sicílii raz videl dvoch svojich hráčov, ako túto hru hrajú neskoro v noci, čím porušovali stanovený rež im. Čo urobil? Sadol si k nim a hral taky. Skončili až k ránu. Druhý deň na tréningu im udelil pokuty a sám sebe tiež jednu venoval.
Keď sa Zeman vrátil do Ríma, ako je možné, že neuspel?Čo nefungovalo?
Zeman nemôže uspieť, keď okolo neho nie je vytvorené správne prostredie. Talianske médiá ho vystavila prílišnému tlaku a myslím, že vedenie ho dostatočne nepodporovalo. Je zvyknutý, že ho hráči nasledujú vo všetkom, plní jeho taktické i psychologické nároky a úlohy. Preto radšej pracuje s mladými ľuďmi ako so svetovo známymi hráčmi. Keď si vyberiete, že váš tím bude riadiť Zeman, nemôžete ho podporiť len vtedy, keď sa mu darí. Musíte svojim hráčom povedať: Zeman, alebo nič. Ukázať im, že nech sa stane čokoľvek, nevyhodíte ho. A to v Ríme nefungovalo.
Zeman nikdy neviedol veľký tím dlhšiu dobu, hoci bol často považovaný za skvelého trénera.Môžete prezradiť, či o jeho služby usiloval nejaký veľkoklub?
V roku 1998 ho chcela podpísať Barcelona, ​​ale Zeman povedal nie. Nechcel porušiť zmluvu s Rímom. Ale o dva roky neskôr bol nahradený. Prezident Franco Sensi si vybral Fabia Capella. Po dlhšiu dobu potom médiá špekulovali o záujme Interu Miláno a myslím, že keby tu bolo niečo konkrétnejšie, že by Zeman neodmietol.
Je v Taliansku alebo Európe celkovo tréner, ktorý by svojou filozofiou nasledoval Zemanova príkladu?
Často hovoril o Pasqaulovi Marinovi, medzi ktorými panuje vzájomný rešpekt. Ale môžeme nájsť tiež istú súvislosť s Pepem Guardiolom. Jeho tímy síce hrajú trochu inak, ale majú podobnú filozofiu.Tá je založená na držanie lopty, množstvo prihrávok a ofenzívnym poňatie. A potom je tu tiež rad mladých trénerov, ktorí Zemana zažili ešte ako vlastného trénera. Okrem iného to sú Luigi Di Biagio, Eusebio Di Francesco alebo Carmine Gaut ier.
Ľutoval niekedy Zeman niečoho, čo sa mu nepodarilo?
Rád by pracoval v Parme. Menšie profily tímov i mesta mu sedí viac.

Parmu navyše považuje za ideálne miesto pre futbal. Čo ho ale mrzí najviac, je to, že nedokázal uspieť v druhom rímskom angažmán. Má ten klub naozaj rád a dosť mu záležalo na tom, aby klub pochopil jeho filozofiu. Viaže sa k tomu tiež jedna negatívna spomienka, keď bol naposledy nahradený Fabiom Capellom.Je jasné, že to ho ovplyvnilo. Nie je náhoda, že pri svojej prvej tlačovej konferencii v úlohe trénera pred dvoma rokmi sa vyjadril o svojej túžbe znovu stáť na lavičke AS. Hovoril, že sníval o tom, ako sa vráti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára